Projekt tandreglering - Kapitel 1

För andras och för min egen skull tänkte jag börja blogga igen.
Jag vet inte hur personligt det kommer bli denna omgången, men om jag känner mig rätt så lär det väl trilla in en drös poetiska inlägg mellan varven. Men det huvudsakliga syftet denna gången är att dokumentera den resa jag står framför.
 
Jag har under hösten kontaktat en specialist på tandreglering på grund av mina snedställda tänder/käkar. Då trodde jag förstås bara att det var mina tänder som var problemet. "Dra ut två och sätt in tandställning", tyckte jag.
Jag gick därifrån med en smärre chock, som skulle växa.
 
De gjorde en helundersökning på mig den dagen, som annars kostar 2000,- men som de lät mig vänta med att betala tills de kunde fastställa lämplig metod för att få rätt på mina tänder och mitt bett.
 
Trots denna grundliga undersökning behövde jag få remiss skickad till lasarettet i Helsingborg där jag fick röntga ytterligare, men bara visdomständerna.
 
När jag kontaktade specialisten efter röntgen igen så fick jag veta vad som uppdagats och vad som behövs göras.
 
Summering av undersökning och röntgen :
 
- Jag biter fel (vilket jag själv inte insett förrän nu)
- Felen beror delvis på tänderna och delvis skelettet
- Jag har "underbettstendens", vilket känns konstigt eftersom mina övre framtänder ligger framför de undre. Men detta beror också på att tänderna fått anpassa sig efter varandra, efter trängseln och det felaktiga bettet.
- Mina tänder sitter för trångt (uppenbart), det saknas en tands bredd i överkäken och 9 mm i underkäken
- Åtminstone två av mina tänder har vridit sig så pass mycket att de sitter med sidorna framåt, istället för framsidan.
- Vissa tänder (framtill i käkarna) har inte kunnat växa ut ordentligt för att andra tänder satt stopp på olika vis
- Rent estetiskt kan jag nu se att detta också orsakat viss "urgröpning" av tuggytan där jag konstant biter ihop tänderna på fel vis.
- De tre visdomständer som kommit fram ligger alla fel och lutar mot kindtanden framför. P.g.a detta har en av kindtänderna (samt visdomstanden i fråga) fått ett hål och en annan kindtand har tagit skada på annat vis (osäker på hur, men inget som tydligen behöver åtgärdas)
 
Summering av åtgärder : Tandställning och operation
 
- För att få rätt på tänderna krävs främst att man tar bort samtliga visdomständer. Alla ligger fel och alla skapar problem och trängsel. Minst två av de kräver kirurgiskt ingrepp, övriga tror jag kan dras ut.
- För att tandställningen ska göra bäst nytta behöver vi dra ut ytterligare 4 (!) tänder.
- Därefter ska jag laga hålet som har bildats på grund av en av visdomständerna.
- Först här efter kan vi sätta in tandställningen (räls), vilken jag sen ska ha i ca 1,5 år innan jag sedan kan
- Opereras. I och med tandställningen och att jag har ett mindre underbett, så kommer tänderna lägga sig tillrätta och underbettet kommer bli mer markant. För att slippa gå med detta resten av livet så har vi valt att operera överkäken genom att flytta den framåt, så att den hamnar i harmoni med underkäken och bettet blir jämnt.
- Efter en käkoperation så får man tandställning igen, då ska den hålla allting på plats och efter ca 6-8 månader så bör man slippa den för gott.
 
Så, så ser det ut.
I dagsläget väntar jag spänt på kallelse till käkkirurgen (vilket kan dröja upp till 4 månader), som ska ta ut alla 8 tänder (vilket kommer ske i minst två omgångar, då det gäller både höger och vänster sida och de tydligen vill att man ska kunna äta med nån sida efteråt ;) )
 
Förväntningar / förhoppningar på resultatet :
Den stora motivationen i detta just nu är :
- Kommer min - nästan konstanta - spänningshuvudvärk att försvinna?
Övriga jag kommit på :
- Kommer jag få en finare/mjukare profil?
- och givetvis : ett finare leende !
 
Så, prislappen för allt detta då ?
Vet ej. Förutom blod och sveda så vet jag ännu inte hur mycket jag kommer få bekosta själv, men det bekommer mig inte så mycket, det där kommer lösa sig. Vad jag vet är att jag var inställd på att kunna lösa det hela med bara tandställning och betala för det själv, och då skulle jag behövt lägga ut upp till 40.000,- och det var jag beredd att göra. Nu är det istället prövning hos Region Skåne som gäller - är de villiga att betala för operationen? Om inte.. Vet ej.


Här kommer en bild från juli månad i år, de värsta bilderna vill jag inte lägga upp förrän allt det här är klart, eller på god väg. Så här ser jag ut, detta är en ganska snäll bild. På vissa bilder/i vissa vinklar märker man av det mer eller mindre.
 
 
 
 
Något av det sorgligaste i den här historien (för mig personligen), är att jag upptäckt att det är så mycket mer som är fel än att jag inte är nöjd med mitt leende. Jag har brister i både skelett och tandväxt som man kunde gjort någonting åt redan när jag var liten. Jag hade olika tandställningar som barn och i tonåren frågade jag min tandläkare om jag kunde få räls. Nej, svarade han. Ett annat år var det en annan tandläkare och operation kom på tal. Nej, det får du isåfall bekosta själv, sade han då. För tio år sedan skulle jag dra/operera ut två av mina visdomständer men när jag kom dit så sade dem "äsch, det tycker jag inte behövs, om du inte har ont av dem, de har ju knappt kommit fram". Om folk bara tagit detta liite mer allvarligt för så många år sedan, så hade jag redan haft detta gjort. Istället är jag en 30-åring som sitter hos en specialist för att hon tappat förtroendet för vanliga tandläkare. Han frågade mig rakt ut varför jag ser ut som jag gör och var jag gjorde av de tandställningar jag påstod ha haft, för han ser inte ett spår av tandreglering på mina tänder idag.
 
Jag älskar ärliga människor ! Han tog mig i hand och sade "jag tycker synd om dig nu, det hoppas jag är okej, du får ursäkta mig men sånt här gör mig så jävla förbannad!". Man kan lugnt säga att mannen brinner för sitt yrke - och snart är det alltså äntligen dags att få rätt på skiten !
 
 

RSS 2.0